56-os emlékév

'56-os emlékév

 

"Szabadság és emlékezet a Tisza-tó víztükrében"

 
  
Képgalériáért kattintson a képre.

2016. július 15-24 között került megrendezésre a Szabadság és emlékezet a Tisza-tó víztükrében elnevezésű kiállítás Abádszalókon a Csipkeházban.

Az időpont választás a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál elnevezésű programsorozathoz kapcsolódik. 2016. július 15-17 között ugyanis a Tisza-tó nagyszabású kulturális fesztiválnak adott otthont, így a helyi lakosokon kívül a fesztivállátogatókat is vártuk a kiállításra.
A rendezvény célja a múltidézés, a forradalom és szabadságharc eseményeinek felelevenítése, valamint az ehhez kapcsolódó helyi emlékek felszínre hozatala volt. 

 

Szabadság és Emlékezet a Tisza-tó tükrében - Kiállítás from Opera of the Nature on Vimeo.A keretet, az atmoszférát, az 56-os eseményeket feldolgozó filmek segítségével alakítottuk ki. Az Abádszalóki Csipkeház kiállítóhelyiségében hangulatos, vetítő-és beszélgetőtermet rendeztünk be. A terem egyik sarkában folyamatosan vetítettük a forradalom történetét feldolgozó filmeket, a terem más pontjain pedig székeket helyeztünk el. Mindezek mellett, a helyiség kiállítóteremként is funkcionált, hiszen itt a filmekben használt, illetve egyéb korhű jelmezek is helyet kaptak, így a mozgóképek által közvetített tartalom megfogható valósággá is vált.
Tapasztalataink szerint ez is és az érdeklődőkben mutatkozó kíváncsiság is hozzájárult ahhoz, hogy egy valóban sikeres programot valósíthattunk meg.

A jelmezkiállítás és a filmvetítés naponta 10:00-20:00 között várta az érdeklődőket.

A több turnusban érkező csoportok nagy részét a vetítés vonzotta, de gyakran előfordult, hogy a filmnézés közben, illetve utána még beszélgetés alakult ki a történetek kapcsán. Sokan ekkor idéztek fel régen hallott családi történeteket, ekkor vált világossá számunka néhány régen hallott mondat valódi jelentése.
 
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 
Facebook Instagram